Anders Jahres Kulturpris til skuespiller Hege Schøyen, musiker og komponist Per Arne Glorvigen og musiker og humorist Ingrid Bjørnov
Anders Jahres Kulturpris til skuespiller Hege Schøyen, musiker og komponist Per Arne Glorvigen og musiker og humorist Ingrid Bjørnov
Anders Jahres Kulturpris er Norges største æresbelønning for fremragende kulturell innsats. Det samlede prisbeløpet, kr 1.500.000, deles ut under en seremoni i Universitetets Aula i Oslo 5. september 2024.
– De tre prisvinnernes kunstnerskap er svært forskjellige, men på hver sin måte har de vært helt sentrale for utvikling av formidling gjennom sine kunstnerskap, sier prisutvalgets leder Åse Kleveland.
Prisutvalgets medlemmer er Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Helene Uri og Jon Gunnar Pedersen.
PRISUTVALGET OM PRISVINNERNE:
Hege Schøyen: – En briljant skuespiller
«Hege Schøyen (f. 1957) tok sin utdannelse ved Norges musikkhøgskole med klassisk sang som hovedfag. Etter scenedebuten i 1982 har hun hatt en imponerende karriere i norsk teater, fjernsyn og film. Hun har et stort og mangfoldig register, og behersker de ulike skuespillerfag fra revy og såpe til gresk tragedie og opera.
De første årene samarbeidet hun med Øystein Sunde og Vazelina Bilopphøggers, senere ble hun kjent også for mangeårige samarbeid med Øivind Blunck og Kjersti Holmen. Hun skapte tidlig gjenkjennelige figurer som ble folkeeie. Nettopp fordi hun er en varm og folkekjær skuespiller, blir hun og det surrealistiske menageriet hennes elsket av et helt folk. Vi kjenner alle Bitten, Stælken Gundersen, kassadamen, værdamen og den mislykkede operasanger. Schøyen er en briljant skuespiller som trives i teateret og i studio, noe hun gir uttrykk for med den helt spesielle latteren hun selv beskriver som «liksom lydløs utover og et stort snork innover».
Hun har en ekvilibristisk karakteriseringsevne - både plastisk og mimisk er hun profesjonell til fingerspissene. Via revy, film og fjernsyn har Hege Schøyen siden midten av 1980-årene opparbeidet seg en posisjon som en av sin generasjons mest originale kritikerroste og populære scenekunstnere.»
Per Arne Glorvigen: – En av de viktigste i sin generasjon «Per Arne Glorvigen (f. 1963) er et unikum. Hans kunstneriske karriere startet på en vegkro på Dovre, hvor en gitarspillende kokk ble hans første musikklærer da Glorvigen var tolv år. Som trettenåring begynte han å lære å spille trekkspill, og det ble starten på en verdensomspennende livsreise. Glorvigen gikk ut fra Norges Musikkhøgskole med akkordeon som hovedinstrument, og dro så til Paris for å lære fransk. Han spilte på metroen for å finansiere språkstudiene, men studerte samtidig trekkspillfaget, og endte i lære hos den argentinske bandoneonisten Joan José Mosalini. Noen reiser til Buenos Aires og noen møter med tango-legender senere, begynte Glorvigen som profesjonell bandoneonist. Han har aldri sett seg tilbake siden. Han har også etablert seg som en aktiv og leken komponist som kombinerer det rurale, rotnorske med den den argentinske tangotradisjonen, inn i et klassisk samtidsuttrykk. Glorvigen behersker fem språk og en rekke norske dialekter, og naturlig nok har humorinnslagene hans ofte vært språksketsjer. Per Arne Glorvigen har spilt med noen av verdens fremste orkestre, strykekvartetter og strengemusikere. Han regnes i dag som en av de viktigste bandoneonistene i sin generasjon.» Ingrid Bjørnov: – Preget norsk musikk i flere tiår «Ingrid Bjørnov (f. 1963) har med sitt musikalske rikholdige talent som komponist, forfatter og utøvende artist, preget norsk musikkliv i flere tiår. Hun vokste opp med ambisjoner om å bli den neste Wolfgang Plagge, men interessen for ABBA, Kate Bush og Gilbert O’ Sullivan førte til at hun i stedet ble den første Ingrid Bjørnov. Hun er i dag viden kjent for sin lekenhet i spennet mellom klassisk musikk og popmusikk, ispedd masse humor og gode historier. En kan påstå at hennes kunstnerkarriere startet da ABBA vant den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i 1974, for det førte til at hun og barndomsvenninnen Benedicte Adrian begynte å spille sammen. Under navnet Dollie ble de som 16-åringer tidenes yngste vinnere av Spellemannspris, og med navneskiftet til Dollie de Luxe vant de Melodi Grand Prix med sangen «Lenge leve livet». Det var bare begynnelsen på en lang karriere i TV, Radio og ikke minst på scenen. |
Med sin virtuose allsidighet og omfattende kunstnerskap har Bjørnov et stort og forskjelligartet publikum. Hun beskrives ofte som humorpianist. På veien har hun både underholdt og gurglet og spilt baklengs for konge og fedreland, med det resultat at hun er blitt en betydelig del av den norske musikalske identitet.»
(Foto: Helge Brekke)
Se innslaget på NRK Dagsrevyen 30. juni (klikk på nr. 14):
https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/sesong/202406/episode/NNFA19063024
OM ANDERS JAHRES KULTURPRIS
Anders Jahres Kulturpris er en æresbelønning for fremragende innsats, fortrinnsvis for norsk kulturliv. Prisen ble delt ut for første gang i 1990, og årets årgang er dermed den 35. i rekken.
Prisvinnerne blir hyllet med en utdelingsseremoni som finner sted i Universitetets Aula i Oslo, med påfølgende festmiddag på Hotel Continental. Prisen består av en betydelig pengesum, en statuett av billedhugger og tidligere prisvinner Nils Aas, samt et håndkalligrafert diplom og en vakker akvarell av Håkon Gullvåg. Prisen er den største i norsk kulturliv.
TIDLIGERE TILDELINGER
2023 Indra Lorentzen, Jo Strømgren og Sverre Anker Ousdal
Hederspris Sissel Saue og Ole Hamre
2022 Nils Gaup, Joachim Trier, Margreth Olin og Deeyah Khan
Hederspris Nina Sundbye
2021 Elena Engelsen og Håkon Gullvåg
2020 Lise Davidsen, Grete Pedersen og Det Norske Solistkor
2019 Tor Åge Bringsværd, Herbjørg Wassmo og Lars Saabye Christensen
2018 Ole Paus, Anne Grete Preus og Kari Bremnes
Hederspris Alf Cranner
2017 Knut Buen, Kirsten Bråten Berg, Hallvard T. Bjørgum, Annbjørg Lien og Hallgrim Hansegård
2016 Guri Hjeltnes, Jon Michelet, Helge Jordal og Museumsskipet Stiftelsen Hestmanden
2015 Torill Kove og Leonard Rickhard
Juniorpris til Izer Aliu og Johanne Hestvold
2014 Kari Nissen Brodtkorb og Kristin Jarmund
Juniorpris til Grete Sofie Borud Nybakken og Johanne Borthne/Vilhelm Christensen
2013 Lise Fjeldstad og Stefan Herheim
Juniorpris til Birgitte Larsen og Sigrid Strøm Reibo
2012 Jan Erik Vold og Kari og Kjell Risvik
Juniorpris til Kaja Schjerven og Christina Gómez Baggethun
Hederspris Lars Roar Langslet
2011 Kristian Blystad og Bård Breivik
Juniorpris til Kristine Roald Sandøy og Signe Løvland Solberg
2010 Soon-Mi Chung og Stephan Barratt-Due og Tom Sandberg
Juniorpris til Barratt Dues juniororkester og Unn Fahlstrøm
2009 Mari Boine og Espen Giljane
2008 Ulla-Mari Brantenberg og Peter Opsvik
Juniorpris til Tuva Gonsholt og Daniel Rybakken
2007 Karin Krog og Arve Tellefsen
Juniorpris til Trondheimsolistene
2006 Jon Fosse, Svein Sturla Hungnes og Toralv Maurstad
2005 Håkon Bleken og Jens Johannessen
Juniorpris til Sverre Koren Bjertnæs og Christoffer Fjeldstad
2004 Ingvar Ambjørnsen og Geir Kjetsaa
Juniorpris til Bjarte Breiteig og Alexander Rybak
2003 Sverre Fehn og Kjetil Trædal Thorsen
2002 Tone Vigeland og Jan Groth
Juniorpris til Synnøve Øyen og Tomas Ramberg
2001 Knut Skram og Knut Ødegaard
Juniorpris til Kari Postma Sundan og Steinar Opstad
2000 Liv Dommersnes og Frans Widerberg
Juniorpris til Andrea Bræin Hovig og Per Enoksson
1999 Leif Ove Andsnes, Solveig Kringlebotn og Truls Mørk
1998 Bergliot Hobæk Haff og Bentein Baardson
Juniorpris til Nikolaj Frobenius og Herborg Kråkevik
1997 Arne Nordheim og Gordon Hølmebakk
Juniorpris til Gisle Kverndokk og Cathrine Grøndahl
1996 Liv Ullmann
Juniorpris til Gjertrud Jynge
1995 Ingrid Bjoner og Jan Garbarek
1994 Jakob Weidemann
1993 Robert Levin og Stein Mehren
1992 Benny Motzfeldt og Halldis Moren Vesaas
1991 Mariss Jansons
1990 Asbjørn Aarnes og Nils Aas