Fargespill-skaperne Ole Hamre og Sissel Saue får Anders Jahres Hederspris

← FORRIGE OVERSIKT NESTE →
Fargespill-skaperne Ole Hamre og Sissel Saue får Anders Jahres Hederspris

Fargespill-lederne Ole Hamre og Sissel Saue får Anders Jahres Hederspris: Gir bort alle prispengene til ungdom

Med Fargespill har ekteparet Ole Hamre og Sissel Saue skapt en møteplass for barn og ungdom bygget på musikk, dans og kulturell utveksling siden 2004. De kunstneriske lederne tildeles Anders Jahres hederspris for sitt enestående arbeid med å etablere en mangfoldrettet og inkluderende scenekunst-plattform av høy kunstnerisk kvalitet. 

Prisutvalget består av Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Helene Uri, Jon Gunnar Pedersen og utvalgsleder Åse Kleveland. De begrunner tildelingen slik:

– Fargespill er et unikt kulturprosjekt som i kunstnerisk uttrykk og kvalitet, innhold og organisering har engasjert bredt. De fantastiske forestillingene er kjernen i det hele, med en ramme skapt av de ypperste av profesjonelle krefter. Barn og unge står i sentrum, og gjennom sang og dans forteller de hvor åpenbart det er at vi er like, og for en berikelse det er at vi er forskjellige. Mange føler i dag et sterkt eierskap til det lokale så vel som nasjonale Fargespillet. 

Saue og Hamre mottar hedersprisen i Universitetets Aula i Oslo 7. september 2023 sammen med mottakerne av Anders Jahres Kulturpris: ballettdanser, koreograf og regissør Indra Lorentzen, ballettdanser, koreograf og regissør Jo Strømgren og skuespiller Sverre Anker Ousdal.

Hedersprisen består av 250.000 kroner, samt en statuett av billedhugger Nils Aas. Prisutdelingen har fri entré og vil by på en forrykende prisforestilling.

Gir bort alle prispengene til ungdom

Prispengene vil Hamre og Saue bruke til å løfte frem unge mennesker, og opplever det som et stort privilegium å få lov til å gi bort 250.000 kroner.

– Det vi gjør i Fargespill er å gi barn og ungdom anledning til å gi. Når vi nå løftes frem på denne måten føles det riktig å juble og takke for hederen, men vi vil bruke pengene til å løfte frem unge mennesker som har noe å gi oss, uttaler Hamre og Saue, som nå håper på samarbeid med andre mulige bidragsytere.

Samtidig forteller hedersprismottakerne at de er dypt rørt av anerkjennelsen som prisen innebærer.  

– Vi er overveldet, stolte og dypt takknemlige over at arbeidet vårt blir lagt merke til på denne måten. Vi føler også at prisen er en anerkjennelse av Fargespill som kunstprosjekt og av barna og ungdommene som er hovedpersonene i Fargespill-forestillingene rundt omkring i hele Norge, sier prismottakerne.

En nasjonal kulturinstitusjon

Fargespill har sitt opphav i en enkeltforestilling under Festspillene i Bergen 2004, og har siden vokst til et prosjekt som har nådd ut til flere hundretusener tilskuere. Hamre og Saue vil benytte anledningen til å takke de mange bidragsyterne og støttespillerne som Fargespill har hatt gjennom årene.

– En stor gjeng fantastiske mennesker har gitt av sin energi, kunnskap og entusiasme, og vært med på å bygge Fargespill fra en enkeltstående forestilling til en nasjonal kulturinstitusjon.

Ekteparet Hamre og Saue er de første til å motta hedersprisen sammen. Anders Jahres Kulturpris deles ut hvert år, men det tilhører sjeldenhetene at den høythengende hedersprisen deles ut. Siden 1990 er hedersprisen kun delt ut tre ganger, til forfatter og kulturpolitiker Lars Roar Langslet i 2011, sangpoeten Alf Cranner i 2018 og billedhugger Nina Sundbye i 2022. 

OM FARGESPILL

Stiftelsen Fargespill har som målsetning å synliggjøre mangfoldets muligheter gjennom kunstneriske uttrykk. 

Fargespill debuterte under Festspillene i Bergen i 2004, da musiker og komponist Ole Hamre i oppdrag å lage innslag til kulturskolen i Bergens forestilling, Mosaikk, som skulle fremføres under Festspillene i Bergen. Her fikk han ideen om å inkludere en aktørgruppe med nylig ankomne flyktningbarn- og ungdommer. Hamre fikk med seg sin kone Sissel Saue, som var utdannet barnehagelærer.  

Siden oppstarten i 2004 har Fargespill nådd ut til flere hundretusener publikummere. Det ble etablert et Fargespill-kompani i Oslo i 2016, og Bodø ble en del av Stiftelsen i 2022. Fargespill har fått en rekke anerkjennelser og vært nominert til blant annet Spellemannsprisen og Nobels Fredspris. 

Fargespill har spredt seg til over 20 byer og kommuner, og åtte Fargespill-kompanier skal etableres i Nord-Norge i anledning Bodø2024. I dag holdes det faste ukentlige prøver for barn og unge mellom 7 til 25 år innen sang, dans og instrumenter i Oslo, Bergen og Bodø. 

Hamre og Saues integreringsprosjekt er blitt lært bort til kulturskoler, skoler, asylmottak og lokalsamfunn generelt. Hamre og Saue har reist rundt som foredragsholdere, og inngått et samarbeid med Høgskulen på Vestlandet som underviser i Fargespill-metodikk for lærere. I 2024 utgis det også en lærebok i Fargespill-pedagogikk fra Universitetsforlaget. 

OM ANDERS JAHRES KULTURPRIS

Anders Jahres Kulturpris er Norges største æresbelønning for fremragende kulturell innsats. Prisen ble delt ut for første gang i 1990, og årets årgang er den 34. i rekken. Blant de som er tildelt prisen gjennom årene er navn som Jan Garbarek, Liv Ullmann, Bentein Baardson, Håkon Bleken, Håkon Gullvåg, Mari Boine, Helge Jordal, Lise Davidsen, Joachim Trier og Margreth Olin.

Prisvinnerne blir hyllet med en utdelingsseremoni som finner sted i Universitetets Aula i Oslo, med påfølgende festmiddag på Hotel Continental. Prisen er den største i norsk kulturliv. 

I prisutvalget sitter Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Helene Uri og Jon Gunnar Pedersen. Prisen administreres av Anders Jahres Humanitære Stiftelse.

(Foto: Helge Hansen)