ANDERS JAHRES HUMANITÆRE STIFTELSE 50 ÅR

← FORRIGE OVERSIKT NESTE →

Krigsseilerne hedres ved utdelingen av Anders Jahres Kulturpris 2016

Årets prisvinnere er:

Museumsskipet Stiftelsen «Hestmanden»
Skjønnlitterær forfatter Jon Michelet
Faglitterær forfatter Guri Hjeltnes
Skuespiller Helge Jordal

I anledning Stiftelsens jubileum, ønsker vi på denne måten å hedre våre sjøfolk, selve ryggraden i sjøfarts- og fangstnasjonen Norge, med spesielt fokus på krigsseilerne. Stiftelsen ønsker å påskjønne noen av dem som på en fremragende måte, og gjennom ulike uttrykk, har løftet frem og formidlet krigsseilernes dramatiske historie og liv. 

De fire prisene består av en kollektiv prosjektpris til Museumsskipet Stiftelsen «Hestmanden», og tre personlige priser til en skjønnlitterær - respektive en faglitterær forfatter, samt en utøvende kunstner. Hver på sin måte har de bidratt til å gi oss et sannere og mer helhetlig bilde av sjøfolkets og krigsseilernes historie. Gjennom prisvinnernes innsats vil denne historien også bli formidlet til kommende generasjoner.

Prisene
Årets tre personlige prisvinnere mottar kr 250 000 hver.
Gjennom den kollektive æresprisen til Museumsskipet Stiftelsen «Hestmanden», ønsker vi å hedre alle de enkeltpersoner og organisasjoner som med utholdenhet og kraft har kjempet for å redde dette unike kulturminnet.

Prisen er øremerket for den planlagte restaurering av skipets aktersalong med inntil 2 millioner kroner. Gjennom vakre og funksjonelle arealer til møtelokale, bibliotek og leseværelse for besøkende, ønsker Anders Jahres Humanitære Stiftelse å bidra til «Hestmandens» fremtidige formidling av krigsseilernes historie. Midlene forvaltes av Vest-Agder-museet som fra 1. januar 2016 har ansvaret for restaurering og drift av skipet.

Prisutvalget består av: Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Kjetil Trædal Thorsen og Svein Aaser.

Prisene vil bli overrakt ved en høytidelighet i Universitetets Aula i Oslo den 8. september 2016 kl. 1800. 

Anders Jahres Kulturpris er den største æresbelønning for fremragende kulturell innsats i Norge.

Om årets prisvinnere

Guri Hjeltnes (62) fra Stavanger, er dr. Philos i historie fra Universitetet i Oslo og journalist. Hun er professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, og har siden 2012 vært direktør ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Guri Hjeltnes har gitt ut flere bøker om 2. verdenskrig med fokus på hverdagsliv, barn og krig, om sjøfolk og handelsflåten, og har også skrevet om norsk pressehistorie. Guri Hjeltnes var en av forfatterne av fembinds verket «Handelsflåten i krig 1939-45», og i 2011 disputerte hun med to av bøkene i serien, «Sjømann - lang vakt», og «Krigsseiler - Krig, hjemkomst, oppgjør» som kom i henholdsvis 1995 og 1997. Hjeltnes har mottatt Norsk språkpris og Sverre Steen-prisen.

Helge Jordal (70) er oppvokst i Bergen. Han startet sin karriere som bryggesjauer, men endte opp som en av Norges mest sentrale skuespillere og er kjent fra både film og teater. Han er utdannet ved Teaterhøgskolen og har vært ansatt ved blant annet Trøndelag Teater, Nationaltheatret og Den Nationale Scene i Bergen. Helge Jordal har reist land og strand rundt med enmannsforestillingen «Førstereis» som tar utgangspunkt i den store sjøfartstiden i Norge etter andre verdenskrig. I 2006 utnevnte H.M. Kong Harald V ham til ridder av St. Olavs Orden og i 2009 mottok Amandakomiteens ærespris.

Jon Michelet (71) fra Moss, er journalist og forfatter. Etter videregående skole jobbet han flere år som sjømann før han gikk i land og begynte på Journalistskolen. Han har siden jobbet som blant annet journalist, redaktør og forlagsredaktør. Michelet debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1975 og har siden gitt ut romaner, krimbøker. barnebøker, skuespill og sakprosa. I 2012 ga han ut romanen «En sjøens helt. Skogsmatrosen» som var den første store romanen om de norske krigsseilerne. I alt har Jon Michelet skrevet fem bøker om krigsseilerne og disse romanene har bidratt til at krigsseilerne har fått fokus på sin innsats under 2. verdenskrig. Jon Michelet mottok Språklig samlings litteraturpris i 1991, og han har blitt tildelt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman to ganger.

På bildet: F.v. Guri Hjeltnes, Bård Rasmussen (Museumsskipet Hestmanden), Jon Michelet og Helge Jordal. Foto: Eva Rose/Anders Jahres Humanitære Stiftelse For høyoppløst bilde: Kontakt svanhild.sorensen@kulturmeglerne.no / 908 66 747. For mer informasjon: Anders Jahres Humanitære Stiftelse 33 46 02 90 - 91 36 02 92 - post@ajhs.no www.ajhs.no

----------------

Tidligere tildelinger:

1990 Asbjørn Aarnes og Nils Aas

1991 Mariss Jansons

1992 Benny Motzfeldt og Halldis Moren Vesaas

1993 Robert Levin og Stein Mehren

1994 Jakob Weidemann

1995 Ingrid Bjoner og Jan Garbarek

1996 Liv Ullmann, juniorpris til Gjertrud Jynge

1997 Arne Nordheim og Gordon Hølmebakk, juniorpris til Gisle Kverndokk og Cathrine Grøndahl

1998 Bergliot Hobæk Haff og Bentein Baardson, juniorpris til Nikolaj Frobenius og Herborg Kråkevik

1999 Leif Ove Andsnes, Solveig Kringlebotn og Truls Mørk

2000 Liv Dommersnes og Frans Widerberg.

Juniorpris til Andrea Bræin Hovig og Per Enoksson

2001 Knut Skram og Knut Ødegaard, juniorpris til Kari Postma Sundan og Steinar Opstad

2002 Tone Vigeland og Jan Groth, juniorpris til Synnøve Øyen og Tomas Ramberg

2003 Sverre Fehn og Kjetil Trædal Thorsen

2004 Ingvar Ambjørnsen og Geir Kjetsaa, juniorpris til Bjarte Breiteig og Alexander Rybak

2005 Håkon Bleken og Jens Johannessen.

Juniorpris til Sverre Koren Bjertnæs og Christoffer Fjeldstad

2006 Jon Fosse, Svein Sturla Hungnes og Toralv Maurstad

2007 Karin Krog og Arve Tellefsen, juniorpris til Trondheimsolistene

2008 Ulla-Mari Brantenberg og Peter Opsvik, juniorpris til Tuva Gonsholt og Daniel Rybakken

2009 Mari Boine og Espen Giljane

2010 Soon-Mi Chung og Stepan Barratt-Due og Tom Sandberg, juniorpris til Barratt Dues juniororkester og Unn Fahlstrøm

2011 Kristian Blystad og Bård Breivik, juniorpris til Kristine Roald Sandøy og Signe

Løvland Solberg

2012 Jan Erik Vold og Kari og Kjell Risvik, juniorpris til Kaja Schjerven og Christina Gómez Baggethun.

2013 Lise Fjeldstad og Stefan Herheim, juniorpris til Birgitte Larsen og Sigrid Strøm Reibo

2014 Kari Nissen Brodtkorb og Kristin Jarmund, juniorpris til Grete Sofie Borud Nybakken og Johanne Borthne/Vilhelm Christensen

2015 Torill Kove og Leonard Rickhard. Juniorpris til Izer Aliu og Johanne Hestvold