Anders Jahres pris for yngre kunstnere går til billedkunstneren Johanne Hestvold og filmregissøren Izer Aliu

← FORRIGE OVERSIKT NESTE →
Anders Jahres pris for yngre kunstnere går til billedkunstneren Johanne Hestvold og filmregissøren Izer Aliu

Anders Jahres pris for yngre kunstnere går til billedkunstneren Johanne Hestvold og filmregissøren Izer Aliu

Johanne Hestvold (27) hadde sin første utstilling i 2012 og har blant annet blitt innkjøpt av Astrup Fearnley Museet. Hun er utdannet fra Kunst og designhøgskolen i Bergen og Kuva i Helsingfors og har allerede rukket utstillinger i Bergen og Oslo, Berlin og Helsingfors. Nye utstillinger kommer i Stavanger Kunstmuseum, Skulpturbiennalen i Vigelandsmuseet og New Art Club and Tag Team Studio i Berlin.

Johanne Hestvold får prisen etter forslag fra Leonard Rickhard, som har fulgt hennes utvikling siden han så hennes kunstverk «Kasser etter Morandi» på Høstutstillingen i 2012.

Rickhard oppfatter henne som «en av de mest lovende kunstnerne innen den nye abstraksjonen. «Det som ofte er fremtredende ved Johanne Hestvolds verk, er at de peker mot kunsthistorien. Richard har siden ungdommen selv hatt en pasjon for kunstnerskapet til den italienske maleren og grafikeren Giorgio Morandi (1890-1964).

Izer Aliu (33) er en bemerkelsesverdig filmregissør som har høstet norske og internasjonale priser for sine kortfilmer, bla «Det gode livet - der borte» og «To Guard a Mountain», som begge vant Gullstolen på kortfilmfestivalen i Grimstad i 2013 og2014. Izer Alius herkomst er også internasjonal med røtter i Albania og Macedonia og oppvekst i Norge og Sverige. Aliu er bl a utdannet ved Universitetet i Tetovo i Macedonia, Malmø i Sverige og Den Norske Filmskolen på Lillehammer. Han er alleredei gang med sin tredje film, en langfilm.

Toril Kove uttaler følgende om Aliu:
- Filmene signaliserer at Aliu er en filmskaper som har viktige ting å formidle. Alius filmer skildrer universelle medmenneskelige situasjoner og forteller historier som skremmer oss, rører oss og inspirerer oss til å reflektere over sosiale, kulturelle og politiske samfunnsforhold.

Prisutvalget i Anders Jahres kulturpris består av Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Kjetil Trædal Thorsen og Svein Aaser.

For intervjuer med årets prisvinnerne eller høyoppløste bilder, kontakt presseansvarlig Tor Hernan Floor, tor.floor@kulturmeglerne.no, 922 37 442.

 

Om årets hovedprisvinnere

Anders Jahres kulturpris er den største æresbelønning for kulturell innsats i Norge. Årets to hovedprisvinnere mottar hver kr 500 000.

Torill Kove (57) som vokste opp på Hamar og i Kenya, er bosatt i Montreal, Canada. Dit flyttet hun for å videreutdanne seg innenfor byplanlegging. Etter flere år I dette yrket, tok interessen for tegning overhånd, og hun utdannet seg til animatør ved Concordia Universitetet i Montreal. Der vakte hun oppmerksomhet med sine første filmer All you can eat, Fallen Angel og Squash and stretch. Hun arbeidet i ulike funksjoner innen animasjonsproduksjon ved National Film Board of Canada. Da Kove ble nominert til en Oscar for beste animerte kortfilm med Min bestemor strøk kongens skjorter, ble hun for alvor kjent i Norge. Koves store internasjonale gjennombrudd som regissør kom da hun vant Oscar for den animerte kortfilmen Den danske dikteren i 2007. I 2014 ble hun nok en gang nominert til en Oscar. Hun har også mottatt Amandapriser samt en rekke internasjonale priser.

Kove har illustrert en rekke barnebøker, også med utgangspunkt i noen av sine egne filmer. Torill Kove har også regissert den helaftens animasjonsfilmen Hokus Pokus Albert Åberg som hadde premiere høsten 2013. Nå er hun aktuell med den animerte kortfilmen Moulton og meg.

Leonard Rickhard (70) er født i Tvedestrand, bor i Arendal og utdannet ved Statens Kunstakademi. Siden debuten I 1974 har han utviklet sin helt personlige stil. Rickhard er født i fredsåret 1945, og hans kunst er forankret i minner fra oppveksten. To motivgrupper går igjen: landskap og interiør. I landskapsmaleriene har han skapt sitt eget maleriske univers, hvor jernskrap, lysmaster, absurde og totalt ubrukelige tekniske installasjoner, mer eller mindre ødelagte maskiner og kjøretøyer, tyskerbrakker og stiliserte sveitserhus er sentrale elementer. Mennesker er tidvis til stede, nesten alltid i mindre målestokk. Rickhards bilder har en ladet karakter. Det hviler en fornemmelse over dem om at alt ikke er slik det ser ut som på overflaten. Kunstneren stiller spørsmål og lar bevisst svarene ligge i luften.

Av utstillinger kan nevnes bla Kunstnerforbundet, en rekke nordiske kunstmuseer, Astrup Fearnley-Museet, Sørlandets Kunstmuseum. Han har bidratt til å etablere og bygge opp institusjonen Bomuldsfabrikken Kunsthall i Arendal. Utstilling i Henie-Onstad Kunstsenter er nettopp avsluttet. Utstillinger i Sverige og Danmark står for tur. Leonard Rickhard ble i 2009 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden og har mottatt den svenske Prins Eugen medaljen. Anders Jahres Kulturpris skal være en æresbelønning for fremragende innsats, fortrinnsvis på forskjellige felter i norsk kulturliv.

For mer informasjon om Anders Jahres Kulturpris, se www.ajhs.no

Foto: Linda Wiken

 

Tidligere er Anders Jahres kulturpris blitt tildelt:

1990 Asbjørn Aarnes og Nils Aas
1991 Mariss Jansons
1992 Benny Motzfeldt og Halldis Moren Vesaas
1993 Robert Levin og Stein Mehren
1994 Jakob Weidemann
1995 Ingrid Bjoner og Jan Garbarek
1996 Liv Ullmann, juniorpris til Gjertrud Jynge
1997 Arne Nordheim og Gordon Hølmebakk, juniorpris til Gisle Kverndokk og Cathrine Grøndahl
1998 Bergliot Hobæk Haff og Bentein Baardson, juniorpris til Nikolaj Frobenius og Herborg Kråkevik
1999 Leif Ove Andsnes, Solveig Kringlebotn og Truls Mørk
2000 Liv Dommersnes og Frans Widerberg, juniorpris til Andrea Bræin Hovig og Per Enoksson
2001 Knut Skram og Knut Ødegaard, juniorpris til Kari Postma Sundan og Steinar Opstad
2002 Tone Vigeland og Jan Groth, juniorpris til Synnøve Øyen og Tomas Ramberg
2003 Sverre Fehn og Kjetil Trædal Thorsen
2004 Ingvar Ambjørnsen og Geir Kjetsaa, juniorpris til Bjarte Breiteig og Alexander Rybak
2005 Håkon Bleken og Jens Johannessen, juniorpris til Sverre Koren Bjertnæs og Christoffer Fjeldstad
2006 Jon Fosse, Svein Sturla Hungnes og Toralv Maurstad
2007 Karin Krog og Arve Tellefsen, juniorpris til Trondheimsolistene
2008 Ulla-Mari Brantenberg og Peter Opsvik, juniorpris til Tuva Gonsholt og Daniel Rybakken
2009 Mari Boine og Espen Giljane
2010 Soon-Mi Chung og Stepan Barratt-Due og Tom Sandberg, juniorpris til Barratt Dues juniororkester og Unn Fahlstrøm
2011 Kristian Blystad og Bård Breivik, juniorpris til Kristine Roald Sandøy og Signe Løvland Solberg
2012 Jan Erik Vold og Kari og Kjell Risvik, juniorpris til Kaja Schjerven og Christina Gómez Baggethun.
2013 Lise Fjeldstad og Stefan Herheim, juniorpris til Birgitte Larsen og Sigrid Strøm Reibo
2014 Kari Nissen Brodtkorb og Kristin Jarmund, juniorpris til Grete Sofie Borud Nybakken og Johanne Borthne/Vilhelm Christensen