Anders Jahres pris for yngre kunstnere går til ballettdanseren Grete Sofie Borud Nybakken og arkitektene Johanne Borthne og Vilhelm Christensen

← FORRIGE OVERSIKT NESTE →
Anders Jahres pris for yngre kunstnere går til ballettdanseren Grete Sofie Borud Nybakken og arkitektene Johanne Borthne og Vilhelm Christensen

Vinnerne er utpekt av hovedprisvinnerne av Anders Jahres Kulturpris 2014, Kari Nissen Brodtkorb og Kristin Jarmund, i samråd med prisutvalget i Anders Jahres Humanitære Stiftelse. Prisene, som er på 100.000 kroner hver, blir overrakt ved en høytidelighet i Universitetets Aula i Oslo den 4. september kl 18

-Som unge arkitekter er det utrolig motiverende å motta denne prestisjefulle prisen, både som faglig anerkjennelse for vårt arbeid og som økonomisk støtte for videre utvikling.

Det sier Johanne Borthne (36) og Vilhelm Christensen (30) i arkitektselskapet Superunion. De har blant annet jobbet med Kanye West og har vunnet en rekke arkitektkonkurranser, blant annet for nye Asker Torg og Ruten i Sandnes i samarbeid med Space Group. I 2012 ble deres kontor nominert til Norsk Forms pris for unge arkitekter og Iakov Chernikhov International Prize. Nylig ble deres arkitektkontor også inkludert på det ledende design- og livsstilsmagasinet Wallpapers liste over de 20 mest talentfulle arkitektkontorene i verden, som det eneste fra Skandinavia. Arkitektparet får prisen etter forslag fra hovedprisvinner og arkitekt Kristin Jarmund.

Den andre prisen for yngre kunstnere tildeles Grete Sofie Borud Nybakken (22), fremadstormende danser i Nasjonalballetten ved Den Norske Opera & Ballett. Hun har vært et talent å regne med helt fra barnsben av. Allerede som 16-åring ble hun antatt til Royal Ballet School i London hvor hun senere fullførte sin utdannelse. Etter dette har hun hatt prestisjefulle roller i Nøtteknekkeren og Alan Øyens Petrusjka, og til høsten danser hun i Ibsens Gjengangere på Operaens hovedscene.

Hovedprisvinner og arkitekt Kari Nissen Brodtkorb begrunner sitt forslag om å hedre den unge ballettdanseren slik:

- Arkitekturen tas i mot av en helhet av sanser, derfor vil emosjonell og kroppslig intelligens alltid være forutsetninger for romlig bevissthet og god arkitektur. Ingen har høyere romlig bevissthet enn danseren. Ingen kunst forutsetter så tidlig skolering med så høy fysisk innsats

Prisutvalget i Anders Jahres kulturpris består av Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Kjetil Trædal Thorsen og Svein Aaser.

For intervjuer med årets prisvinnerne eller høyoppløste bilder, kontakt presseansvarlig Tor Hernan Floor, tor.floor@kulturmeglerne.no, 922 37 442.

 

Om årets hovedprisvinnere

Anders Jahres kulturpris er den største æresbelønning for kulturell innsats i Norge. Årets to hovedprisvinnere mottar hver kr 500 000.

Kari Nissen Brodtkorb (72) er særlig kjent for sine mange og nyskapende boligprosjekter. Over en årrekke har de satt standard for hva som er mulig, både innenfor bygningsindustriens teknologiske standard, og økonomiens stramme rammer. Hun har vært konsekvent i sitt engasjement for krav om en god bostandard. Hennes bygg utmerker seg ved en helhetlig form og bevisste materialvalg. Nissen Brodtkorbs evne til å lese et sted, en situasjon eller en gitt forutsetning, gir hennes arkitektur en tydelighet som er både lesbar og forståelig. Hun fortolker modernismen slik den opprinnelig fremsto: arkitektur som et verktøy for å fremme menneskers livsvilkår og livskvalitet.

Blant hennes mest kjente byggverk er bolig- og -næringskomplekset Stranden på Aker Brygge i Oslo (1990) for hvilket hun bla. mottok Houens fonds diplom. Bygget har nå vernestatus. Andre sentrale verk av Kari Nissen Brodtkorb er Lysaker Brygge, Centralhuset Gøteborg Centralstasjon, Strandpromenaden i Kristiansand og 2 bygg på Tjuvholmen.

Kristin Jarmunds (59) arbeider har høstet stor internasjonal oppmerksomhet. Dette ble manifestert ved hennes utnevnelse som æresmedlem i det amerikanske arkitektlauget (AIA) i 2013.

Hun skaper en helhetlig arkitektur gjennom sin originale bruk av volumer og sine meget bevisste material og fargevalg. Byggene fremstår som både funksjonelle og poetiske på samme tid. Den menneskelige hverdagen tilføres nye verdier og opplevelser i hennes byggverk. De har i særlig grad bidratt til å løfte kvaliteten på skoler og utdanningssteder. Dette kommer spesielt til uttrykk i bygg som Westerdals School of Communication eller Råholt og Gjerdrum ungdomskoler. Nydalen T-banestasjon har løftet opplevelsen til reisende og det norske ambassadebygget i Kathmandu har forsterket forbindelsen mellom Norge og Nepal. På denne måten blir hennes arkitektur viktig i den samfunnsmessige utviklingen utover, men aldri i motsetning til, den estetiske opplevelsen.

 

Anders Jahres pris for yngre kunstnere går til ballettdanseren Grete Sofie Borud Nybakken og arkitektene Johanne Borthne og Vilhelm Christensen Anders Jahres pris for yngre kunstnere går til ballettdanseren Grete Sofie Borud Nybakken og arkitektene Johanne Borthne og Vilhelm Christensen