Anders Jahres kulturpris 2015 til animasjonsfilmskaperen TORILL KOVE og maleren LEONARD RICKHARD

← FORRIGE OVERSIKT NESTE →
Anders Jahres kulturpris 2015 til animasjonsfilmskaperen TORILL KOVE og maleren LEONARD RICKHARD

Anders Jahres kulturpris 2015 til animasjonsfilmskaperen TORILL KOVE og maleren LEONARD RICKHARD

Med stor arbeidskapasitet, og ved en omfattende produksjon, har prisvinnerne skapt særegne kunstverk av internasjonal klasse. Med streken som et viktig verktøy, har de de to prisvinnerne utviklet en personlig form for visuell fortellerkunst innenfor sine respektive kunstuttrykk.

For disse fremragende innsatser tildeles de Anders Jahres kulturpris 2015.

 

Prisutvalget består av: Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Kjetil Trædal Thorsen og Svein Aaser. I samråd med prisutvalget vil de også utpeke årets vinnere av Anders Jahres priser for yngre kunstnere. Disse prisene er på til sammen kr 200 000 og vinnerne blir offentliggjort senere.

For pressebilder eller intervjuer, kontakt Kulturmeglerne v/ Tor Hernan Skytterholm Floor, 922 37 442.

Om årets prisvinnere

Torill Kove (57) som vokste opp på Hamar og i Kenya, er bosatt i Montreal, Canada. Dit flyttet hun for å videreutdanne seg innenfor byplanlegging. Etter flere år I dette yrket, tok interessen for tegning overhånd, og hun utdannet seg til animatør ved Concordia Universitetet i Montreal. Der vakte hun oppmerksomhet med sine første filmer All you can eat, Fallen Angel og Squash and stretch. Hun arbeidet i ulike funksjoner innen animasjonsproduksjon ved National Film Board of Canada.

Da Kove ble nominert til en Oscar for beste animerte kortfilm med Min bestemor strøk kongens skjorter, ble hun for alvor kjent i Norge. Koves store internasjonale gjennombrudd som regissør kom da hun vant Oscar® for den animerte kortfilmen Den danske dikteren i 2007. I 2014 ble hun nok en gang nominert til en Oscar. Hun har også mottatt Amandapriser samt en rekke internasjonale priser.

Kove har illustrert en rekke barnebøker, også med utgangspunkt i noen av sine egne filmer. Torill Kove har også regissert den helaftens animasjonsfilmen Hokus Pokus Albert Åberg som hadde premiere høsten 2013. Nå er hun aktuell med den animerte kortfilmen Moulton og meg.

Leonard Rickhard (70) er født i Tvedestrand, bor i Arendal og utdannet ved Statens Kunstakademi. Siden debuten I 1974 har han utviklet sin helt personlige stil. Rickhard er født i fredsåret 1945, og hans kunst er forankret i minner fra oppveksten. To motivgrupper går igjen: landskap og interiør. I landskapsmaleriene har han skapt sitt eget maleriske univers, hvor jernskrap, lysmaster, absurde og totalt ubrukelige tekniske installasjoner, mer eller mindre ødelagte maskiner og kjøretøyer, tyskerbrakker og stiliserte sveitserhus er sentrale elementer. Mennesker er tidvis til stede, nesten alltid i mindre målestokk.  Rickhards bilder har en ladet karakter. Det hviler en fornemmelse over dem om at alt ikke er slik det ser ut som på overflaten. Kunstneren stiller spørsmål og lar bevisst svarene ligge i luften. 

Av utstillinger kan nevnes bla Kunstnerforbundet, en rekke nordiske kunstmuseer, Astrup Fearnley-Museet, Sørlandets Kunstmuseum. Han har bidratt til å etablere og bygge opp institusjonen Bomuldsfabrikken Kunsthall i Arendal. Utstilling i Henie-Onstad Kunstsenter er nettopp avsluttet. Utstillinger i Sverige og Danmark står for tur.

Leonard Rickhard ble i 2009 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden og har mottatt den svenske Prins Eugen medaljen.

Anders Jahres Kulturpris skal være en æresbelønning for fremragende innsats, fortrinnsvis på forskjellige felter i norsk kulturliv.

Tidligere er den blitt tildelt:

1990     Asbjørn Aarnes og Nils Aas
1991     Mariss Jansons 
1992     Benny Motzfeldt og Halldis Moren Vesaas
1993     Robert Levin og Stein Mehren
1994     Jakob Weidemann
1995     Ingrid Bjoner og Jan Garbarek
1996     Liv Ullmann, juniorpris til Gjertrud Jynge
1997     Arne Nordheim og Gordon Hølmebakk, juniorpris til Gisle Kverndokk og Cathrine Grøndahl
1998     Bergliot Hobæk Haff og Bentein Baardson, juniorpris til Nikolaj Frobenius og Herborg Kråkevik
1999     Leif Ove Andsnes, Solveig Kringlebotn og Truls Mørk Enoksson
2001     Knut Skram og Knut Ødegaard, juniorpris til Kari Postma Sundan og Steinar Opstad
2002     Tone Vigeland og Jan Groth, juniorpris til Synnøve Øyen og Tomas Ramberg
2003     Sverre Fehn og Kjetil Trædal Thorsen
2004     Ingvar Ambjørnsen og Geir Kjetsaa, juniorpris til Bjarte Breiteig og Alexander Rybak
2005     Håkon Bleken og Jens Johannessen, juniorpris til Sverre Koren Bjertnæs og Christoffer Fjeldstad
2006     Jon Fosse, Svein Sturla Hungnes og Toralv Maurstad
2007     Karin Krog og Arve Tellefsen, juniorpris til Trondheimsolistene
2008     Ulla-Mari Brantenberg og Peter Opsvik, juniorpris til Tuva Gonsholt og Daniel Rybakken
2009     Mari Boine og Espen Giljane
2010     Soon-Mi Chung og Stepan Barratt-Due og Tom Sandberg, juniorpris til Barratt Dues juniororkester og Unn Fahlstrøm
2011     Kristian Blystad og Bård Breivik, juniorpris til Kristine Roald Sandøy og Signe Løvland Solberg
2012     Jan Erik Vold og Kari og Kjell Risvik, juniorpris til Kaja Schjerven og Christina Gómez Baggethun.
2013     Lise Fjeldstad og Stefan Herheim, juniorpris til Birgitte Larsen og Sigrid Strøm Reibo
2014     Kari Nissen Brodtkorb og Kristin Jarmund, juniorpris til Grete Sofie Borud Nybakken og Johanne Borthne/Vilhelm Christensen

 

Anders Jahres Humanitære Stiftelse 33 46 02 90 - 91 36 02 92 - post@ajhs.no

Foto: Michaela Klouda