Anders Jahres kulturpris 2003 til Sverre Fehn og Kjetil Trædal Thorsen

← FORRIGE OVERSIKT NESTE →
Anders Jahres kulturpris 2003 til Sverre Fehn og Kjetil Trædal Thorsen

Anders Jahres kulturpris 2003 til Sverre Fehn og Kjetil Trædal Thorsen

Prisene vil bli overrakt ved en høytidelighet i Gamle Logen i Oslo torsdag 4. september. Anders Jahres Kulturpris (med kr 400 000 til hver prisvinner) er den største æresbelønning for kulturell innsats i dagens Norge.

Sverre Fehn omtales med rette som ”den internasjonalt mest anerkjente arkitekt Norge har fostret”. Han ble født i Kongsberg 14.8.1924, og fikk sin arkitektutdannelse i Oslo, med viktige studieopphold også i Marokko og Paris. I samspill med Geir Grung, Arne Korsmo og Chr. Norberg-Schulz ble Sverre Fehn banebryteren for modernistisk arkitektur i Norge.

Han høstet internasjonal ros for Norges paviljong på verdensutstillingen i Brussel (1958) og den permanente nordiske paviljong ved Venezia-biennalen (1962). Et hovedverk er Hedmarksmuseet i Hamar (1967-79), der han utfolder sitt dypt personlige formspråk, i krysningen mellom modernisme og historisk innlevelse. Han har også tegnet Bremuseet i Fjærland, Aukrust-sentret i Alvdal og Ivar Aasen-tunet i Ørsta – alle lovprist for kresen stil i samspill med naturen omkring. Sverre Fehn har dessuten tegnet kirker, skoler og private villaer – hans berømte ”Villa Busk” (1990) ble fredet kort tid etter den var reist. Nå er han formgiver av det planlagte bygget for Arkitekturmuseet i Oslo, som kan bli det eneste byggverk med Fehns signatur i landets hovedstad.

Fehn har også gjort en epokegjørende innsats som professor i arkitektur og gjesteforeleser i mange land, og har mottatt en serie høye utmerkelser og priser, både i de store kulturland og her hjemme.

Kjetil Trædal Thorsen har vært grunnlegger, inspirator og den drivende kraft bak arkitektfirmaet ”Snøhetta” (1987-), som i dag hører til verdens mest omtalte og lovpriste arkitektkontorer.

Han ble født 14.6. 1958 på Karmøy, og fikk utdannelse i Graz, Østerrike. Etter en kort fase med egen praksis har han vært daglig leder og prosjektdirektør i ”Snøhetta”, som har vokst til en stor bedrift med internasjonal rekkevidde, der Thorsen har vært den sentrale miljøskaper og pådriver. Fremfor alt har det ligget ham på hjerte at prosjektene må ha solid faglig og kunstnerisk standard.

”Snøhetta”s internasjonale gjennombrudd ble det praktfulle biblioteket i Alexandria (1.premie 1989, nylig innviet), et gigantprosjekt hvor Thorsen stod helt sentralt. I 2000 vant ”Snøhetta” 1.premien for Den Norske Operas nybygg i Bjørvika. 2001 brakte nye internasjonale triumfer: Turner-museets nybygg i Margate utenfor London og Sheik Zayed Knowledge Center i Abu Dabi. Norges nye ambassade i Berlin, Lillehammer kunstmuseum og Sandvika kulturhus er andre viktige prosjekter på Thorsens merittliste.

Sverre Fehn er nestor i ”den gamle garde” av norske arkitekter, som gjerne arbeider individuelt, med sterk personlig profil; Kjetil Thorsen hører til ”den nye garde”, som utfolder seg gjennom arkitekt-kollektivet. Men felles for begge er at de har hevet arkitektur til en kunstnerisk ytelse der teknisk innsikt og fantasi blir gjort til instrument for skapende visjoner og kresen formsans.

Prisutvalget består av Lars Roar Langslet (formann), Ole Bøhn, Bentein Baardson, Øivin Fjeldstad og Nina Sundbye.