Anders Jahres kulturpris 2004 til Ingvar Ambjørnsen og Geir Kjetsaa

← FORRIGE OVERSIKT NESTE →
Anders Jahres kulturpris 2004 til Ingvar Ambjørnsen og Geir Kjetsaa

Anders Jahres kulturpris 2004 til Ingvar Ambjørnsen og Geir Kjetsaa

Anders Jahres Kulturpris for 2004 går til forfatteren Ingvar Ambjørnsen og professoren Geir Kjetsaa, formidler av russisk litteratur. De to har utpekt hver sin juniorprisvinner, henholdsvis forfatteren Bjarte Breiteig og fiolinisten Alexander Rybak.

Anders Jahres Kulturpris er den største æresbelønning for kulturell innsats i dagens Norge og utgjør til sammen en million kroner. Prisene vil bli overrakt ved en høytidelighet i Universitetets Aula i Oslo onsdag 15. september.

Ingvar Ambjørnsen (født i Larvik 1956) er en av våre mest folkekjære og produktive forfattere. Siden debuten i 1981 har han utgitt hele 16 romaner, 4 novellesamlinger, flere artikkelsamlinger, og dessuten 11 bøker i en krim- og spenningsserien for ungdom,”Pelle og Proffen”. Sitt bredeste publikum har han nådd med de tre ”Elling”-bøkene, som også har gitt stoff til populære filmer.

Ambjørnsen skriver i beste forstand underholdende, han kan kunsten å drive opp spenningen og gjøre ”løsningen” gåtefull. Hans prosa er lettflytende, men suggestiv, med en gylden strøm av humor. Novellene er høydepunkter av fortettet prosakunst, og avslører ofte at det ”normale liv” de fleste lever, kan være en tynn hinne over avgrunner.

Han fremstår som tapernes og outsidernes dikter, med et virkningsfullt budskap om hjertelag mot dem som er annerledes.

Geir Kjetsaa (født i Oslo 1937) er vår viktigste formidler og oversetter av den klassiske russiske litteratur. Hans biografier om store russiske forfattere (Dostojevskij, Tolstoj, Gogol, Gorkij, Tsjekhov) er oversatt til flere språk og har gitt ham internasjonalt ry. Han har oversatt ca. 60 store og små verker fra russisk til norsk, blant dem 10 bind i serien Dostojevskijs samlede verker, Tolstojs kjemperoman ”Krig og fred” i fire bind, hovedverker av Gogol osv. – alt glimrende utført, stilriktig og meget nøyaktig. Hans bragder som oversetter og formidler brakte ham Bastian-prisen i 1978 og Fritt Ords Honnør i 1999.

Kjetsaa er trolig bedre kjent blant litteraturkyndige med Russlandsinteresser i USA, England, Tyskland og Russland enn her i Norge. Med Jahre-prisen vil det bli synliggjort at hans gigantiske litterære innsats har vært en viktig brobyggertjeneste i vårt forhold til russisk kultur.

De to hovedprisvinnerne mottar hver kr. 400 000.

Jahrepris-vinnerne skal etter reglene utpeke hver sin ”juniorprisvinner” – et lovende yngre talent som får kr. 100 000 med deres anbefaling. Kjetsaa har valgt den 18-årige og meget begavede fiolinisten (av russisk avstamning) Alexander Rybak, og Ambjørnsen har utpekt den unge forfatteren Bjarte Breiteig (f. 1974 i Kristiansand), som debuterte i 1998 med en oppsiktsvekkende novelle-samling, ”Fantomsmerter”. "Han er, fra første linje, en forfatter med en helt særegen stemme," skriver Ambjørnsen om Breiteig.

Prisutvalget består av Lars Roar Langslet (formann), Ole Bøhn, Bentein Baardson, Øivin Fjeldstad og Nina Sundbye.

Vennligst merk at bildene kun kan brukes i forbindelse med
Anders Jahres Kulturpris 2004 og bare til redaksjonell bruk.