Anders Jahres kulturpris 2006 til Jon Fosse, Svein Sturla Hungnes og Toralv Maurstad

← FORRIGE OVERSIKT NESTE →
Anders Jahres kulturpris 2006 til Jon Fosse, Svein Sturla Hungnes og Toralv Maurstad

Anders Jahres kulturpris 2006 til Jon Fosse, Svein Sturla Hungnes og Toralv Maurstad

Anders Jahres Kulturpris for 2006 vil bli tildelt forfatteren Jon Fosse og skuespillerne Svein Sturla Hungnes og Toralv Maurstad.

Prisutvalget knytter utdelingen til den sentrale aksen i dette kulturåret: Ibsenåret 2006. Etter Ibsen er Jon Fosse den første norske dramatiker som har fått et stort internasjonalt gjennombrudd og fornyet formspråket i den litteraturgrenen der Ibsen var sin tids store mester. Hungnes og Maurstad har gjort en særlig stor innsats for Ibsen på scenen, gjennom fremragende tolkning av store Ibsen-roller – og siden flere av våre fremste ”Ibsen-skuespillerinner” fikk priser under åpningen av Ibsenåret, var det naturlig å følge opp med priser til mannlige scenekunstnere på samme høye nivå.

Prisene vil bli overrakt ved en høytidelighet i Universitetets Aula i Oslo torsdag 7. september. Anders Jahres Kulturpris utgjør til sammen kr 1,2 millioner - og er den største æresbelønning for kulturell innsats i dagens Norge.

Jon Fosse ble født 29.9. 1959 i Haugesund og vokste opp i Hardanger. Forfatterskapet rommer til nå vel 35 bøker – romaner, noveller, dikt, skuespill, barnebøker – og essays.

Slående ved Fosses berømmelse som dramatiker er hvor hurtig og bredt denne siden av hans karriere har utviklet seg. Som dramatiker debuterte han så sent som i 1994, med ”Og aldri skal vi skiljast”. Stykker som ”Nokon kjem til å komme” (1996), ”Draum om hausten” (1999), og ”Dødsvariasjonar” (2002) har gått sin seiersgang i mange land – han er blitt oppført på over 120 scener og oversatt til ca 40 språk, og har hatt sterkt gjennomslag i land med så ulik teatertradisjon som Tyskland, Russland og Frankrike. Det bør nevnes at ”Barnet” ble skrevet for Ibsenfestivalen 1996, og at han skrev teksten til TV-spillet om Ibsens hustru Suzannah (med Wenche Foss). Våren 2006 er to nye skuespill kommet på trykk: ”Svevn” og ”Varmt”

Svein Sturla Hungnes, født 21.3. 1946 i Oslo, har spilt en lang rekke Ibsen-roller, som Osvald i ”Gjengangere”, Cethegus i ”Catilina”, Rosmer i ”Rosmersholm”, student Falck i ”Kjærlighetens komedie” og konsul Bernick i ”Samfundets støtter”, men frem for alt Peer Gynt (1972 og 1985 på Nationaltheatret).

Fra 1989 har han vært organisator av den internasjonalt kjente Peer Gynt-oppførelsen ved Gålåvannet, fra 1996 har han selv spilt tittelrollen. Han har også hatt stor suksess som regissør av Ibsen-stykker som ”Et dukkehjem”, ”Fruen fra havet”, ”Hedda Gabler” og ”En folkefiende”.

Toralv Maurstad ble født i Bærum 24.1. 1926. Han studerte ved Royal Academy of Dramatic Art i 1947-49, og fikk sitt gjennombrudd på scenen i ”Atten år” (1950). Siden har han feiret triumfer i mange rollefag, fra musicals til samtidsdramatikk og klassisk tragedie. Han har også hatt en rekke viktige roller i film og TV-teater, og gjestet scener i utlandet. Men Ibsen har stått hans hjerte særlig nær: Han har spilt 17 store og små Ibsen-roller, og for mange står han som den inkarnerte ”Peer Gynt (som han har spilt både i 1955 og 1985). Han har også spilt ”Brand” (1966) og bisp Nikolas (1996), og har hatt stor suksess med soloforestillinger som Ibsen-monologen ”Nei jeg gjør ei”.

I år har han sammen med Espen Skjønberg skrevet teaterhistorie med fremragende samspill i ”Vente på Godot”, men Maurstad har også stått for viktige innslag i markeringen av Ibsenåret, især en rekke solo-forestillinger med Ibsen-tekster.

Anders Jahres Kulturpris er Norges største, på tilsammen kr 1,2 mill. Årets prisvinnere får kr 400 000 hver.

Prisutvalget består av Lars Roar Langslet (formann), Ole Bøhn, Bentein Baardson, Øivin Fjeldstad og Nina Sundbye.