Anders Jahres kulturpris 2007 tildeles Karin Krog og Arve Tellefsen

← FORRIGE OVERSIKT NESTE →
Anders Jahres kulturpris 2007 tildeles Karin Krog og Arve Tellefsen

Anders Jahres kulturpris 2007 tildeles Karin Krog og Arve Tellefsen

Jazzsangerinnen Karin Krog og fiolinisten Arve Tellefsen vil bli tildelt Anders Jahres Kulturpris for 2007. Valget tilkjennegir at fremragende utøveres glede ved både å gi og motta musikalske impulser har stått sentralt for Prisutvalget.

Umiddelbart vil mange mene at Krog og Tellefsen representerer to motpoler i norsk musikkliv, nemlig samtidsjazzen og den klassiske tradisjon, men de to prisvinnerne har opptil flere fellestrekk. Begge demonstrerer en imponerende bredde i sitt repertoar og står i tillegg for velsignet usnobbede holdninger, uten å gå på akkord. Samtidig med internasjonal suksess har disse to kunstnerne også inspirert en ny generasjon musikere på hjemmebane; Trondheimsolistene står som eksponent for den profesjonalisering som har funnet sted de siste årtier, så vel på jazzfronten som i det klassiske landskap.

Prisene utgjør til sammen 1,250 millioner norske kroner og vil bli overrakt ved en høytidelighet i Universitetets Aula 6. september. Kulturprisen er den største æresbelønning en kunstner kan motta i dagens Norge.

Karin Krog, født 15.5.1937 i Oslo, ble allerede som tenåring fengslet av samtidsjazzen. Sammen med musikere som Jan Garbarek, Arild Andersen og Jon Christensen sørget Karin for at ung norsk jazz ble hilst velkommen også på utenlandske festivaler, og i 1965 ble hun tildelt Norsk Jazzforbunds fremste utmerkelse, Buddy-statuetten. Et langt skritt på veien mot internasjonal anerkjennelse kom da trompeteren Don Ellis inviterte henne til USA i 1967. To år senere gikk hun da også til topps i ”Down Beat”s kritikeravstemning som ”New Star 1969”, og i Japan ble hun hedret med to Grammy-priser. ”Norges beste eksportartikkel, fullt på høyde med Løitens Linieakevitt”, fastslo Stockholmsavisen Expressen på 70-tallet. De fleste av Karins vel 40 album er nyutgitt på hennes eget plateselskap ”Meantime Records”. I senere år har hun hatt et meget fruktbart samarbeid med den britiske flerinstrumentalisten John Surman, i fellesskap mottok de Spelmannsprisen 2000. Et klart bevis på bredden i repertoaret er den duggferske CD-utgivelsen ”Wildenvey i ord og toner”, der de to sørger for tonefølge til Liv Dommersnes’ resitasjon.

Arve Tellefsen, født i Trondheim 14.12.1936, begynte å spille fiolin seks år gammel og vant allerede i 1956 den første av en lang rekke priser, Prinsesse Astrids Musikkpris. I 1973 ble Arve Tellefsen Norges første professor i fiolinspill ved Norges Musikkhøgskole, der han avslørte enestående evner også som pedagog. På 70-tallet var han i treårsperioder konsertmester ved så vel Sveriges Radios Symfoniorkester som Wiener Symphoniker. Arve Tellefsens karriere har da også brakt ham kloden rundt opptil flere ganger, som solist med verdens ledende orkestre. I hans fiolinspill ligger teknisk briljans, paret med en enestående varm, vibrerende tone, til grunn for den lidenskapelige intensiteten som har utløst ovasjoner overalt hvor han opptrer. Så det var neppe mangel på interesse fra festivalarrangører som fikk Arve Tellefsen til å starte sin egen Oslo Kammermusikk Festival i 1989, den første i sitt slag i Norge og en suksess fra starten av. Listen over komponister han har gjort ære på, strekker seg fra Bach, Beethoven og Ole Bull til Arne Nordheim og Fartein Valen. Bare i Norge har hans CD-plater solgt i en halv million, og listen over priser Arve Tellefsen har vunnet, kunne fylle en pressemelding i seg selv.

Anders Jahres pris for yngre kunstnere tildeles i år Trondheimsolistene, et ensemble som allerede har fått internasjonal oppmerksomhet, blant annet på grunn av sin innspilling av Vivaldis ”De fire årstider” med Anne-Sophie Mutter.

Årets to hovedprisvinnerne mottar hver kr 500 000. ”Juniorprisvinneren” mottar kr 250 000. Anders Jahres Kulturpris er på til sammen kr 1,250 mill.

Prisutvalget består av Åse Kleveland (leder), Ole Bøhn, Bentein Baardson, Øivin Fjeldstad og Nina Sundbye.

Foto: Siv-Elin Nærø. Kontakt maja.lunde@kulturmeglerne.no for høyoppløselige bilder.

For mer informasjon, kontakt Anders Jahres Humanitære Stiftelse v/Anne-Merethe Lie Solberg. Tel 33 46 02 90, mob 91 36 02 92, e-post: aml.solberg@ajhs.no.