Anders Jahres kulturpris for 2010 går til musikerne og talentutviklerene Stephan Barrat-Due og Soon-mi Chung og fotograf Tom Sandberg

← FORRIGE OVERSIKT NESTE →
Anders Jahres kulturpris for 2010 går til musikerne og talentutviklerene Stephan Barrat-Due og Soon-mi Chung og fotograf Tom Sandberg

Anders Jahres kulturpris for 2010 går til musikerne og talentutviklerene Stephan Barrat-Due og Soon-mi Chung og fotograf Tom Sandberg

Foto: (F. v.) Soon-Mi Chung, Tom Sandberg og Stephan Barratt-Due. FOTO: Pia de Mailly.

Musikerparet Soon-Mi Chung og Stephan Barratt-Due og fotograf Tom Sandberg blir tildelt Anders Jahres Kulturpris for 2010. Det er første gang en fotograf tildeles prisen. Kulturprisen består av én millioner kroner fordelt på to prisvinnere, og er den største æresbelønningen i Norge for kulturell innsats. Anders Jahres Pris for yngre kunstnere på 100.000 kroner går til Barratt Dues Juniororkester og til fotograf Unn Fahlstrøm. Prisene deles ut 2. september i Oslo.

Anders Jahres Kulturpris 2010 for fremragende norske kunstnere går til musikerne og talentutviklerne Soon-Mi Chung og Stephan Barratt-Due ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo, og til fotograf Tom Sandberg. Prisvinnerne, som er representanter for norsk kunst på høyeste nivå, har vært nyskapende innen sitt felt og har vunnet stor internasjonal anerkjennelse.

Prisene på til sammen 1,2 millioner kroner vil bli overrakt ved en høytidelighet i Gamle Logen 2. september - og er den største æresbelønning for kulturell innsats i dagens Norge. Årets to hovedprisvinnere mottar hver 500.000 kroner. Vinnerne av prisene for yngre kunstnere mottar 100.000 kroner hver. Anders Jahres pris for yngre kunstnere tildeles i år Barratt Dues Juniororkester og fotograf Unn Fahlstrøm.

Prisutvalget består av Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Øivin Fjeldstad, Svein Olav Hoff og Kjetil Trædal Thorsen.

Chung og Stephan Barratt-Due

Stephan Barratt-DueSoon-mi Chung
Kulturprisen tildeles bratsjisten Soon-Mi Chung og fiolinisten Stephan Barratt-Due for deres fremragende innsats for norsk musikkliv. De har som utøvere, pedagoger og gjennom en unik talentutvikling, på en avgjørende måte bidratt til å løfte norske utøvere opp på et internasjonalt nivå. Ekteparet er et helt musikkliv i miniatyr, og gjennom deres visjonære ildsjelinnsats har det tradisjonsrike Barratt Due musikkinstitutt nådd nye høyder. I forbindelse med vårens internasjonale Menuhin-konkurranse, var fem av deltagerne fra Norge, samtlige fra Barratt-Due. Virtuos, den europeiske kringkastingsunionens musikkonkurranse, har i Norge vært dominert av Barratt Due-elever, som også har oppnådd topp-plasseringer i den europeiske finalen. De internasjonale prisene har vært mange, og gjennom sitt banebrytende arbeid har ekteparet inspirert og påvirket utviklingen av musikkutdanningen i Norge.

Instituttet i Oslo opplever nå økende interesse fra prestisjeskoler i utlandet. Ekteparet representerer tredje generasjon utøvende kunstnere ved roret. Husets motto har fra første dag vært "fra musikkbarnehage til konsertpodiet". Det betyr ikke at alle barna som går der skal bli musikere, men at alle lærer å glede seg over å dele musikken med andre, og får utvikle seg i sin egen takt og uten tanke på aldersskiller.

Talentskolen har utdannet en lang rekke eksepsjonelle utøvere, og mange av disse har trådt sine barnesko i Juniororkesteret, Soon-Mi Chungs hjertebarn, mens kammerensemblet Oslo Camerata ledes av Stephan Barratt-Due. Gjennom begge disse orkestrene har også ekteparet stått i front når det gjelder bestilling av verk av yngre norske komponister. En rekke unge musikere har fått sine gjennombrudd her som solister. Oslo Camerata og den tidligere Jahreprisvinneren Truls Mørk har over tid utviklet et nært samarbeid ? den verdenskjente cellisten er nå tilknyttet orkesteret som fast gjesteleder. Mer om Barratt Due finner du her.

Tom Sandberg
Som en av samtidens absolutt fremste kunstnere i utviklingen av svart-hvitt fotografi, fremhever Tom Sandberg gjennom sine bilder det uerstattelige i fotografi som kunstnerisk uttrykksform. I sitt over trettiårige virke har han konsekvent dyrket intimiteten med både kamera, motiv og bilde. Uavhengig av tema: portretter, landskap, fly, måker, biler eller menneskekropper, formidler bildene samtidig det spesielle, generelle og universelle. Overgangene er ujevne og komplekse grensesnitt, hvor det umiddelbare fraværet av direkte informasjon er like viktig som linjene i komposisjonen. Betrakteren ledes både mot refleksjoner omkring sitt eget indre i egen samtid, og mot refleksjoner omkring det allmenngyldige.

Tom Sandberg (født i 1953) er en av Norges mest anerkjente fotografer i dag, og hans verk nyter stor oppmerksomhet internasjonalt gjennom utstillinger i prestisjetunge gallerier og museer. I 2000 hadde han en stor retrospektiv utstilling i Astrup Fearnley Museum for Moderne Kunst i Oslo, og hans bilder finnes i en rekke skandinaviske, europeiske og amerikanske samlinger.

Ved valget av Tom Sandberg som mottager av Jahreprisen 2010 har prisutvalget villet fremheve hans overveldende kunstneriske virke, hans aktive utstillings- og publikasjonsvirksomhet, fotokunstens aktualitet og kunstneren som person. Ved et samarbeid mellom Dextra Musica, Festspillene i Bergen og Kunstmuseene i Bergen, fikk Tom Sandberg i forbindelse med "Ole Bull 2010" det oppdrag å lage en fotoutstilling over "Ole Bull og mesterinstrumentene" i Permanenten. Slik blir det også skapt musikalske linjer mellom årets hovedprisvinnere ? to strykere og en fotograf. Jahres pris for yngre kunstnere tildeles i år Tuva Gonsholt og Daniel Rybakken i samråd med årets hovedprisvinnere.

Barratt Dues Juniororkester var starten og ryggraden i satsningen på unge talenter. Når orkesteret i år feirer 25-årsjubileum, finner vi flesteparten av landets fremste yngre utøvere blant tidligere og nåværende musikere i dette orkesteret. Mer her.

Unn Fahlstrøm (1975), er blant annet utdannet fra Statens Kunstakademi i Oslo og arbeider med foto og video. Hun har manifestert et åpenbart talent og har hatt flere separatutstillinger og gruppeutstillinger, sist ved en gruppeutstilling ved Museet for Samtidskunst i Oslo

Alle bilder av Pia de Mailly 

Anders Jahres kulturpris for 2010 går til musikerne og talentutviklerene Stephan Barrat-Due og Soon-mi Chung og fotograf Tom Sandberg